2014. október 18., szombat

Pere RIBA-MADRID - Peter GOJOWCZYK
Alejandro FALLA - GOMBOS Norbert
(ATP Valencia QF)   Október 18.   15:00


tipp: Gojowczyk és Gombos
odds: 1,30 és 2,00
office: bet365

Két megszokott ATP állomás már a hétvégén beköszön a selejtezős küzdelmeivel. A Federer számára egyértelmű hazai pályának számító Basel mellett, Valenciában a "cetvázban" is​ megkezdik a szelektálást. Az elmúlt hetek után a teniszezők emelhetnek a szinten hiszen két ATP500 -as versenyen bizonyíthatnak. Valamivel zsírosabb díjazással bír Valencia én innen szemezgettem a párosítások közül.
 

A hazai versenyzőknek úgymond kötelező egy ilyen nívós megmérettetésen elindulni, még azoknak is, akik inkább a szemcsés borítást preferálják, luxus lenne ilyen lehetőségeket kihasználatlanul hagyni, illik megpróbálkozni a feladattal. Így lehet ezzel Pere-Riba is, akit leginkább a salakos CH Tourról ismerhetünk, az utóbbi pár évben több sérülés is hátráltatta, 2012 -ben szinte a teljes szeont ki kellett hagynia, ám mostanra visszakapaszkodott, egészen a TOP100 küszöbéig verekedte magát. Esetében tényleg szinte csak a salakos eredményeit dícsérhetjük. Idén a CH Touron Panamában tornát nyert, míg Mersinből, Aradról és Milánóból döntős szerepléssel búcsúzott. A futós, pörgetős tenisze egyszerűen nem tud érvényesülni kemény, gyors felületeken. Rendre megszenved az év ezen periódusaiban, pláne fedett pályán, rendre negatív élményekkel gyarapszik. A US Openen Mannarinótól való szett csenése már csodával ért fel, a teremszezonba érve pedig Rennesben Haase, míg Moszkvában Dodig kente el két sima breakelt szettben a spanyolnak a száját.


Az ellenfél az épp ellenkezőleg a gyors pályákat kedvelő német Gojowczyk lesz, aki fedett páyláról rendre pozitív élményekről számolhat be. Idén a heilbronni CH tornát nyerte a dohai szárnyalása után, ahol a Nadal elleni elődöntőjében is tudott szettet nyerni. Sérüléseket tekintve hasonló cipőben jár Ribával, hajlamos kisebb dolgok miatt visszalépni. Idén kisebb betegség, de lábhólyag miatt is visszalépett a küzdelmektől (ezért csak tétet vissza adó irodánál fogadjunk rá!). Az év második felében is szépen teljesített, a US openen addig haladt míg tehette, négy mérkőzés megnyerése után négy szettben Raonic állította meg. A fedettpályás őszi szezont Bécsben egy Fischer elleni győzelemmel és egy szoros Bemelmans elleni vereséggel fejezte be. Mindent egybevetve a német fél rendelkezik azokkal a "fegyverekkel", azzal az ütőarzenállal (nagy szerva, esetleges röpték, hálóhoz való felmenetel), melyekkel alaposan összezavarhatja az ezen a borításon a futásaival sok jóra nem számítható Ribát. Spanyol földön is egyértelmű germán továbblépést várhatunk.

 

Az ATP színterén is vannak bejáratott nevek, akik már rengetegszer bizonyítottak. Ilyen a kolumbiai Falla is, aki borítástól függetlenül rendre véghez vitt nagy tetteket, ő az, aki Federer ellen Wimbledonban vezetett 2 szettes előnnyel is. Az első fél éve is viszonylag jól sikerült. Két CH tornát is besöpört év elején. Keményen Noumeában, majd otthon salakon Bucaramangában. A hallei döntőig való menetelése pedig egyszerűen fergetegesre sikeredett, élete formájában játszott újból, s megint  a nagy Federer ellen hajtott csak fejet a döntőben, szoros 7:6,7:6 -os mérkőzésen. Ám Halle után mintha elszakadt volna az a bizonyos fonal. Mintha kissé túllakott, motiválatlanná vált volna a kolumbiai. Azóta lejátszott 11 mérkőzéséből 10 -et elbukott, egyedül a hazai Bogotában rendezett tornán tudott egy kört menni. Nagyon rossz felfogásban, motiválatlanul teniszezik Falla. A héten Stockholban Gabashvili is nagyon sima két szettben tette partvonalra.


Gombos Norbert előtt itt a nagy lehetőség! Bécsben is sikerült felkerülnie az ATP torna főtáblájára, ahol Melzer döntő szettben búcsúztatta. Igazi energikus, agresszív teniszre képes, s mikor jó formában van akkor egyszerűen leüti ellenfeleit a pályáról. Az említet forma tekintetében pedig egyértelműen Falla fölé helyezhetjük, múlt héten james Wardot és Mate Delicet is megverte. Az sem elhanyagolható, hogy jóval nagyobb terembeli meccsterheléssel bír a szlovákiai magyar fiú, jobban érzi a gyorsításokat, ami mint tudjuk teljesn más egy zárt térben, mint nyitott feltételek miatt. Látva a kolumbiai extra ramaty sorozatát valamint Gombos felfelé ívelő játékát, én ma kisebb megelepetésnek ható, ám az előzmények tekintetében ennek  egyáltalán nem nevezhető Gombos továbblépést vizionálnék kerek 2,00 szorzón.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése