2014. január 17., péntek

Garbine MUGURUZA BLANCO - Caroline WOZNIACKI
(WTA Australian Open)   Január 18.   04:30

tipp: Muguruza +1,5 szett
odds: 1,40
office: pinnacle sport

A női verseny harmadik körében találkozhatunk olyanokkal, akik a nevük okán számítanak favoritnak, de teljesítményük elmarad a korábban megszokottaktól, míg vannak fiatalok aki törnek felfelé, s fokozatos fejlődésük mellett, az eredményeket is szállítják. Most egy ilyen párharcot próbálok középpontba állítani.

Az év legnagyobb menetelését a fiatal spanyol Muguruza Blanco mutatta be. Az idei mérlege (12-1) önmagában is megsüvegelendő, de annak fényében, hogy a tavalyi év második felét jobb lábának sérülése miatt teljesen ki kellett hagyni, még nagyobb tettnek számít. Nem törte meg a hosszú kihagyás, ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. Tavaly Indian Wellsben és Miamiban brillírozott nagy neveket elütve a továbbjutástól, majd füvön Hollandiában is teret biztosított képességeinek kibontakozására, végül elődöntőzött. Idén Aucklandben a Venus elleni egyetlen vereséget is pozitívan tudta értékelni,  olyannyira erőt merített belőle, hogy Hobartban egyre meggyőzőbb játékkal, szettveszteség nélkül nyert trófeát, s az Ausztrál Openre érkezvén is folytatta a menetelését, melynek Kanepi és a Babos Timit búcsúztató Schmiedlova látta kárát.

Latin játékos lévén sem kategorizálhatjuk salakspecialistaként, minden borításon megállja a helyét, sőt ellenkezőleg, játéka főleg a gyors borításokon tud kiteljesedni. Rendkívül agresszív, támadó teniszt játszik, rendre irányítja a mérkőzéseit. A pontosság elengedhetetlen a játékában, s mivel most fut a szekere önbizalom terén sem szorul támogatásra, teljesen evidens számára, hogy úgy sikerülnek az ütései, variációi ahogyan a nagykönyvben van megírva.

A volt világelső dán "hercegnő" Caroline Wozniacki egyre távolodik a már megszokott magaslatoktól, s játéka is bőven hagy kívánnivalót maga után. Wozniacki rendre a védekezős tenisz iskoláját mutatta be, nem a kezdeményezőkészségével nyerte meg a mérkőzéseket, hanem az ellenfél hibára való kényszerítésével. Igyekezett  rendszeres oldalváltásokra törekedni, megmozgatni ellenfeleit. Ez most azonban kevés, mikor egy apait-anyait beleadó, eltökélt riválissal találja magát szemben, akkor egyszerűen nincsen ellenszere. Már-már menetrendszerűen jönnek a kihagyásai, hullámvölgyei a játékban. Mindezt az előző körös McHale elleni találkozóján is megtapasztaltuk. Az amerikai változtatni tudott, s ez annyira megzavarta Carolinét, hogy temérdek ki nem kényszerített hibával segítette ellenfelét. Mindezek egy közepes ellenfelet is felhoznak, de egy brillírozó ellenféllel szemben egyenes utat jelenthetnek a vereséghez.

Két teljesen más stílusú női teniszezőről beszélünk. Az egyik irányító jelleggel lép pályára, kemény alap ütésekkel, a másik védekező stílusban nagyobb variációt próbál alkalmazni. Teniszben az irányítás megragadása kockázatot is hordoz magában, de ha valakinek úgy sül a keze, mint az ibériainak akkor nem kell félni. Ez történt tavaly Miamiban is, a spanyol biztos, határozott játéka ellen esélye sem volt Wozniackinak, 6:2,6.4 arányban könnyedén került tovább Muguruza.

A tavalyi ütközethez hasonló összecsapásra lehet számítani, egy minimális bökkenővel, ugyanis itt egy Grand Slam rendezvényről beszélünk, ami mindig megbolygathatja az előzetesen vártakat, az emberi gondolatmeneteket. Idén egy igazán dominanciát felvállaló riválissal találkozott Caroline, Safarova két szettben meg is verte az északiakat képviselőt. Úgy vélem ezzel a stílussal most sem fog megbirkózni az önmagához képest is "sérülékeny" Wozniacki, de mivel említettem egy GS viadalról van szó így a biztosabbnak tetsző, ám így is szép szorzóval kecsegtető spanyol szettnyerést irányoznám be tippnek.
4:6,7:5,6:3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése